ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Λίγα Λόγια για το paintball


Είναι λιγότερο από 15 χρόνια, που το paintball αναγνωρίστηκε σαν ένα από τα περισσότερο συναρπαστικά αθλήματα παγκοσμίως. Το paintball παίζεται σε περισσότερες από 40 χώρες από εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών. Είτε παιδιά ή μαθητές, είτε μπαμπάδες ή μαμάδες, όλοι οι παίκτες paintball μοιράζονται από κοινού την ίδια αγάπη για περιπέτεια και δυνατό συναγωνισμό. Πρόκειται για ένα άθλημα στο οποίο άνδρες και γυναίκες, κορίτσια και αγόρια, συναγωνίζονται με ίδιους όρους.
Η σωματική διάπλαση, η δύναμη και η ηλικία δεν είναι τόσο σημαντικά στο παιχνίδι όσο η ευφυΐα και η αποφασιστικότητα. Σαν μια παρτίδα σκάκι, το να μπορείς να σκέφτεσαι γρήγορα και αποφασιστικά είναι αυτό που σε κάνει νικητή. Το paintball είναι επίσης ένα άθλημα διάπλασης χαρακτήρων. Οι παίκτες μαθαίνουν την σημαντικότητα της ομαδικής δουλειάς, και κερδίζουν αυτοσεβασμό, αναπτύσσοντας παράλληλα ηγετικές ικανότητες. Όμως πάνω από όλα, το paintball είναι διασκέδαση. Από την στιγμή που η αδρεναλίνη θα αρχίσει να κυλάει στο αίμα, δεν μπορεί παρά μόνο να λατρέψει κάποιος την συγκίνηση του παιχνιδιού.
Το paintball, είναι ένα παιχνίδι-μίξη των παιδικών παιχνιδιών όπως κλέφτες και αστυνόμοι, κρυφτό, κυνηγητό αλλά είναι πολύ περισσότερο συναρπαστικό, ευφυές και δύσκολο καθώς οι ρόλοι των παικτών δεν είναι διακριτοί και ανά πάσα στιγμή ο επιτιθέμενος γίνετε αμυνόμενος και το ανάποδο. Αν και υπάρχουν πολλές διαφορετικές παραλλαγές του παιχνιδιού, η βασική ιδέα είναι η ύπαρξη δύο ισοδύναμων ομάδων, που προσπαθεί η κάθε μια να κατακτήσει την αντίπαλη σημαία ή βάση.

ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ PAINTBALL : Διδάσκει την σημαντικότητα της ομαδικής δουλειάς. Προτρέπει σε απόκτηση αυτοπεποίθησης. Βοηθάει στην ανάπτυξη βασικών ικανοτήτων ηγεσίας. Βοηθάει στην συνειδητοποίηση ότι οποιαδήποτε πραγματική εμπόλεμη περιοχή είναι ένα μέρος που δεν θα πρέπει να βρίσκεται κανένας. Μα πάνω από όλα μας Διασκεδάζει.

ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΟ PAINTBALL : ΔΕΝ προάγει τη βία. ΔΕΝ ηρωοποιεί τον πόλεμο. ΔΕΝ διδάσκει τους ανθρώπους να πυροβολούν. ΔΕΝ προετοιμάζει τους ανθρώπους για τον στρατό. ΔΕΝ κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν ανίκητοι.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ PAINTBALL
Το paintball είναι ένα σχετικά νέο άθλημα. Ήταν το 1958 όταν η Δασική Υπηρεσία των ΗΠΑ επινόησε ένα πιστόλι για να μαρκάρει με χρώμα τα δέντρα. Η Ένωση Κτηνοτρόφων ΗΠΑ αποδέχθηκε την ιδέα του πιστολιού μαρκαρίσματος, και το πρότεινε στους κτηνοτρόφους σαν εναλλακτική λύση για το μαρκάρισμα των ζώων.
Πιστεύεται ότι το πρώτο παιχνίδι paintball έγινε ανάμεσα σε δύο βοσκούς αγελάδων (cowboys) όταν ενώ καθόντουσαν γύρω από την φωτιά ένα βράδυ, αποφάσισαν να παίξουν με τα πιστόλια μαρκαρισμάτων των ζώων.
Από εκεί και πέρα το παιχνίδι γνώρισε γρήγορη ανάπτυξη. Οι πιο σημαντικές αλλαγές ήταν η είσοδος και αποδοχή των κανονισμών και τα ειδικά σχεδιασμένα μέσα και παρελκόμενα που έκαναν το παιχνίδι πιο ασφαλές.

ΧΡΩΜΟΣΦΑΙΡΕΣ(PAINTBALLS)
Η χρωμόσφαιρα paintball είναι μια σφαιρική κάψουλα με 17 χιλιοστά περίπου διάμετρο, η οποία περιέχει υγρό χρώμα ζαχαροπλαστικής. Μοιάζει πάρα πολύ με τις μπίλιες αρώματος που χρησιμοποιούνται στο μπάνιο. Τα υλικά που είναι κατασκευασμένη τόσο η εξωτερική φαρμακευτική ζελατίνα, όσο και το χρώμα, είναι μη τοξικά, μη καυστικά, υδροδιαλυτά και βιοδιασπώμενα. Αφαιρούνται πολύ εύκολα από τα ρούχα και το δέρμα με λίγο νερό. Υπάρχουν σε μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων. Όταν ένας παίκτης χτυπηθεί από μια χρωμόσφαιρα, η λεπτή εξωτερική ζελατίνα σπάει και το χρώμα που είναι μέσα της αφήνει ένα λεκέ στο σημείο που έσκασε. Τότε ο παίκτης που χτυπήθηκε βγαίνει από το παιχνίδι για όσο χρόνο έχει οριστεί από την αρχή του παιχνιδιού. Στο Magic Paintball Arena χρησιμοποιούμε χρωμόσφαιρες υψηλής ποιότητας με προέλευση από τον Καναδά (Empire Heat) ή τις Η.Π.Α (GI sportz) κατασκευασμένες από λεπτή, υψηλής ποιότητας φαρμακευτική ζελατίνα ώστε να σπάει εύκολα, να εκτονώνεται η ενέργεια και να μην δημιουργεί τραυματισμούς.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

1) Μάσκα. Tο βασικό εξάρτημα ασφαλείας που χρειάζεται είναι η μάσκα προσώπου, που προστατεύει τα μάτια και το πρόσωπο. Πάντα η μάσκα συμπεριλαμβάνεται στον βασικό εξοπλισμό που νοικιάζεται από τους διοργανωτές παιχνιδιών. Ο πρώτος και βασικός κανόνας του paintball είναι ότι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να βγαίνει η μάσκα από το κεφάλι κατά την διάρκεια του παιχνιδιού.
2) Προστατευτικό για το λαιμό (neck protector).
3) Προστατευτικό για τον θώρακα και την πλάτη (chest protector).
4) Το Marker (όπλο) το οποίο με την σειρά του αποτελείται από τον μαρκαδόρο, την φιάλη, η οποία περιέχει το προωθητικό αέριο, το οποίο είναι ή καταδυτικός αέρας ή CO2. Και τον γεμιστήρα (loader).
Πρωταρχικός μάς στόχος είναι η Ασφάλεια. Για τον λόγο αυτό πέρα από την χρήση χρωμοσφαίρων υψηλής ποιότητας, το μέτρημα της ταχύτητας των μαρκαδόρων με ειδικό radar. Όλοι οι αγωνιζόμενοι ανεξαιρέτως, λαμβάνουν ενημέρωση , για τους κανόνες του παιχνιδιού και την σωστή χρήση του εξοπλισμού, ενώ αγωνίζονται συνοδευόμενοι από έμπειρους διαιτητές-συνοδούς.

Σύμφωνα με το NEISS
(National Injury Information Clearinghouse of the U. S. Consumer Product Safety Commission in Washington D. C.)
Το paintball είναι ασφαλέστερο από τα περισσότερα άλλα αθλήματα. Οι στατιστικές που ακολουθούν συγκρίνουν διάφορα αθλήματα:

Ετήσιοι τραυματισμοί ανά 1000 αθλητές
Sports Injuries Report

US SPORT Yearly injuries per 1000 Participants
Boxing 5.2
Football-Tackle 3.8
Snowboarding 3.8
Ice Hockey 3.7
Snow Skiing 3.0
Soccer 2.4
Basketball 1.9
Football-Touch 1.9
Surfing 1.8
Cheerleading 1.7
Water Skiing 1.6
Wresting 1.4
Baseball 1.4
Volleyball 1.3
Mountain Biking 1.2
Horseback Riding 1.0
Bicycling-BMX 0.8
Running 0.6
Paintball 0.2

 

Τρόπος διοργάνωσης

Με πρωταρχικό μας μέλημα την ασφάλεια των αγωνιζομένων, ιδιαιτέρως στις μικρές ηλικίες, ξεκινάμε με ένα εικοσάλεπτο μίνι σεμινάριο σχετικά με τους κανόνες ασφάλειας του paintball και τον τρόπο παιχνιδιού. Σε αυτήν την διαδικασία υποχρεωτικά συμμετέχουν όλοι οι αγωνιζόμενοι και ένας ενήλικας εκ των διοργανωτών, προαιρετικά όσοι επιθυμούν, καθώς παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Μόλις οι εκπαιδευτές διαπιστώσουν ότι οι κανονισμοί έχουν γίνει απολύτως κατανοητοί, αυτοί πού πρόκειται να αγωνιστούν, χωρίζονται σε ομάδες (συνήθως δύο). Στην συνέχεια χορηγούμε τους κατάλληλους εξοπλισμούς ανάλογα με την ηλικία. 

Ο εξοπλισμός αποτελείται από:
1) Μάσκα. Tο βασικό εξάρτημα ασφαλείας που χρειάζεται είναι η μάσκα προσώπου, που προστατεύει τα μάτια και το πρόσωπο.
2) Προστατευτικό για το λαιμό (neck protector).
3) Προστατευτικό για τον θώρακα και την πλάτη (chest protector).
4) Το Marker (όπλο) το οποίο με την σειρά του αποτελείται από τον μαρκαδόρο, την φιάλη, η οποία περιέχει το προωθητικό αέριο, το οποίο είναι ή καταδυτικός αέρας. Και τον γεμιστήρα (loader).

Στην συνέχεια οι ομάδες συνοδεία έμπειρων δικών μας Ελλήνων εκπαιδευτών , αποφοίτων κυρίως παιδαγωγικών σχολών η γυμναστικής ακαδημίας, μπαίνουν στα γήπεδα για την διεξαγωγή των παιχνιδιών. Κατά την διάρκεια του event , γίνεται λήψη πληθώρας φωτογραφιών οι οποίες θα σας σταλούν σε ηλεκτρονική μορφή μερικές μέρες μετά. Μόλις τελειώσει η δραστηριότητα paintball, συνήθως ακολουθεί το γεύμα και η κοπή της τούρτας.